Hlavní Nabídka
Domů
Internet PRANET
O naší firmě
Kontakt
Seznam služeb
Odkazy a reference
Informace pro klienty
Antivirus NOD32
NOD32 Standart Edition
Bezpečnost PC nikdy nebyla, není ani v brzké době nebude stoprocentní. Představujeme Vám antivir, který má k dokonalosti velmi blízko a hrozbu napadení téměř eliminuje. Jeho ctěný název je NOD32.

Antivir NOD32 pochází od Slovenské firmy ESET s.r.o., nenechte se ovšem mýlit geografickým místem původu, jelikož svými vlastnostmi tento antivir spadá mezi světovou špičku jak jistě dokládá i výčet ocenění a certifikátů na stránkách výrobce.

Instalace

Instalace antiviru je jednoduchá a jak má být. Neznalí uživatelé nemusí nic nastavovat, naopak pokud patříte mezi experty, ani vy nepřijdete zkrátka. Po dokončení instalace a restartování systému je již NOD32 plně aktivní, což signalizuje zelenobílá ikonka umístěná v taskbaru vlevo dole. Žádné zbytečnosti, zdlouhavé nastavování, nic, co by Vás zdržovalo a to se cení.

Nastavení

V první řadě podotýkám, že bezprostředně po instalaci není třeba nic nastavovat, jelikož veškeré důležité funkce jsou automaticky nainstalovány a používány, není ale na škodu podívat se, co se skrývá pod pokličkou.

NOD32 v sobě skýtá tyto rezidentní moduly a filtry:Hlavní nabídka NOD32
  • AMON (Antivirový MONitor) - Spouští se při startu počítače a pracuje rezidentně v operační paměti. Kontroluje všechny akce, které se dějí v počítači (otevíraní, spouštění a vytváření souborů). Umožňuje zachytit viry přímo již při samotném pokusu o spuštění.
  • IMON - testuje e-maily přicházející přes protokol POP3.
  • EMON - testuje e-maily přicházející přes poštovní programy kompatibilní s MAPI, jedná se například o velmi používaný program MS Outlook.
  • NOD32 - klasický antivirový skener, který ručně spouští uživatel, popřípadě lze tuto akci automaticky nastavit v plánovači. Lze zvolit z několika nabídek, např. hloubkovou (heuristickou) analýzu. Samozřejmostí je možnost definovat oblast testovaných dat.

Aktualizace a další zajímavosti

Aby se z antivirového programu nestal cedník, kterým viry snadno protečou, je nutné čas od času aktualizoval databázi virů. Také v tomto případě se u NOD32 nemusíte o nic starat. Aktualizace se stahují automaticky, pouze je nutné jednorázově vyplnit Vaše uživatelské jméno a heslo - tyto informace obdržíte při zakoupení produktu. Intervaly stahování se různí, většinou jsou aktualizace prováděny denně (někdy i několikrát během dne), řádově se stahují bloky dat o stovkách kB, takže Vaše připojení k Internetu neutrpí větší zátěž. Pokud se k Internetu připojujete jednou za čas, můžete si ze stránek výrobce stáhnout *.exe soubor, pomocí kterého veškeré dosavadní aktualizace také nainstalujete.

V porovnání s konkurencí zabírá NOD32 (v rezidentním módu – pokud nejste sebevrazi, nikdy jej nevypnete) podstatně méně operační paměti. Také provedení scannu Vašich dat proběhne daleko rychleji. Pamatuji se, když jsem ještě jako uživatel AVG zkoušel provést testování disku pomocí NOD32, rychlost provedení testu mě velmi překvapila.

Zkuste si NOD32

Ze stránek výrobce si můžete stáhnout demo verzi. V podstatě se jedná o plnou verzi, jejíž používání je časově omezeno na 30 dní. Po této době Vám již nepůjdou stahovat aktualizace. Pokud si v průběhu používání demo verze zakoupíte licenci, stačí zadat uživatelské údaje a jedete dál, nic nemusíte re-instalovat.

Závěr

NOD32 je velmi dobrou alternativou jak chránit Váš počítač, několika aspekty převyšuje svou konkurenci. Cena licence na jeden rok činí 1500 Kč, na dva roky jste zvýhodněni částkou 2100 Kč. Update za každý další rok přijde na 600 Kč.

Pokud z hlediska zabezpečení Vašeho PC nehledíte na peníze, doporučuji Vám právě tento antivir. V opačném případě zkuste např. Avast Antivirus (Home Edition), který je pro domácí použití distribuován zdarma.